In 1975 heb ik de vier-jarige HBO opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond. Sinds die tijd ben ik werkzaam als diëtiste, waarvan de eerste jaren in een groot ziekenhuis in Amsterdam. Daarna heb ik voor een nieuw te openen verzorgingshuis een bijdrage geleverd aan de opzet van de voedingsdienst, heb ik lessen voedings- en dieetleer gegeven aan verschillende opleidingen in de gezondheidszorg en heb ik meegewerkt aan het radio- en televisieprogramma 'Overgewicht te Lijf' van Teleac.
Sinds 1988 heb ik een fulltime praktijk in een groot gezondheidscentrum in Zaandam.
De diëtist is een deskundige bij uitstek voor uw persoonlijke voedingsadvies en dieet.
De titel diëtist is wettelijk beschermd. Sinds enige jaren vallen diëtisten in Nederland onder de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG), artikel 34. De diëtist profileert zich door deskundigheid en verzekert zich zo van erkenning door met name verwijzers, verzekeraars, cliënten en patiënten.
Ik ben lid van de NVD: Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Ik sta ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici: inschrijving kan alleen als is voldaan aan bepaalde kwaliteitscriteria.
Samen met enige collega's in Noord Holland vorm ik de Maatschap Voedingswijs.
In principe kunt u met iedere vraag over voeding terecht bij de diëtist: u wilt b.v. weten of uw kinderen gezond eten, waar u op moet letten tijdens de zwangerschap, hoe u overgewicht kunt voorkomen.
Bij een aantal ziektes en aandoeningen zullen artsen standaard verwijzen naar een diëtist: in de Artsenwijzer Diëtetiek staan aandoeningen en ziektebeelden vermeld waarbij behandeling door de diëtist belangrijk is. Het gaat hier b.v. om diabetes (suikerziekte), maag-darmklachten, eetstoornissen, over- of ondergewicht, hoog cholesterol e.d..
Sinds 2011 is Direkte Toegankelijkheid gerealiseerd. U kunt zonder verwijzing naar de diëtist.
Sommige verzekeraars eisen echter nog wel een verwijsbrief om voor vergoeding in aanmerking te komen. Daarnaast is het in bepaalde situaties zinvol om informatie mee te nemen, bijvoorbeeld bloeduitslagen en uitslagen van andere onderzoeken. Vraag deze aan uw huisarts of specialist en neem deze mee naar de afspraak bij de diëtist.