De Nederlandse Vereniging van Diëtisten, gevestigd in Houten, is de beroeps- en belangenvereniging van de Nederlandse diëtist. De NVD is in 1941 opgericht en telt momenteel ongeveer 2.600 leden. Van alle werkzame diëtisten is circa 80 procent bij de NVD aangesloten. De NVD stelt zich tot doel om de diëtist te positioneren en te profileren als dé specialist op het gebied van voeding en gedrag in relatie tot ziekte en gezondheid.
De NVD houdt zich onder andere bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening door de diëtist, het bevorderen van de deskundigheid van de diëtist, de promotie van het beroep diëtist, het voeren van overleg met derden zoals zorgaanbieders, zorgverzekeraars, overheid en patiënten- en consumentenorganisaties en het onderhouden van contacten met de pers en het verstrekken van informatie aan de leden.
Verstandig eten: de beste weg naar gezondheid
We staan er niet altijd bij stil, maar eten is – naast lekker en gezellig – belangrijk voor onze gezondheid. Lekker en verstandig eten is nodig om gezond te blijven en om klachten bij ziekte te verminderen.
Door een gezonde voeding loopt u minder kans op bijvoorbeeld vitaminetekorten, darmproblemen en bloedarmoede. U verlaagt zelfs het risico van ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes.
Soms is het nodig om de voeding aan te passen, zoals bij allergie, nierziekten en maagproblemen. Een dieet is dan noodzakelijk om de klachten te verminderen.
Bij zowel ziekte als gezondheid is de diëtist dé specialist op het gebied van voeding. De diëtist biedt een oplossing voor alle gezondheidsproblemen die met voeding samenhangen. Met andere woorden: de diëtist adviseert u over ‘verstandig eten’, op een praktische, persoonlijke en professionele manier.
De diëtist: dé specialist op het gebied van voeding
De diëtist heeft specifieke kennis over de samenstelling van voedingsmiddelen, de spijsvertering en de functie van voedingsstoffen in het menselijk lichaam.